En stark resa: Kosta Boda Art Hotel

Hemma igen efter en fantastisk resa till de småländska skogarna. I tisdags morse packade vi in oss i minibussen vi hyrt och gav oss av. Efter många, många timmar i bilen landade vi på Kosta Boda Art Hotel lagom till lunch. Vår säljare från OKB kom ungefär samtidigt och gjorde oss sällskap. Lunchen, en fantastisk buffé, intogs i restaurangen på hotellet. Efter lunch checkade vi in på våra rum och jag fick till min stora glädje bo i Ludvig Löfgrens korridor.

På rummet mellanlandade vi bara en kort stund innan vår säljare tog med oss ned till bruksområdet. Vi började med en tur i galleriet där vi även fick en lektion i brukets historia och konsten att blåsa glas. Sedan begav vi oss till hyttan, en plats där man hade kunnat befinna sig i timmar. Jag blev otroligt fascinerad i den råa, industriella miljön i hyttan och i skickligheten hos glasblåsarna. Att se den glödande klumpen av varm, orange glasmassa förvandlas till ett färdigt vinglas eller en vas är fantastiskt. Och ser så enkelt ut. På bruksgolvet hade vi också turen att springa ihop med designern Kjell Engman.

När vi sett oss mätta på glasblåsningen blev vi ledda in bakom kulisserna  den delen av bruket som de vanliga turisterna inte får se. Vi beskådade de senare stegen av tillverkningen som avsyning, kvalitetskontroll, packning och märkning. Sedan besökte vi konstnärernas ateljéer och fick bland annat se hur handmålningen av produkterna går till. På övervåningen håller man på att sammanställa en utställning med brukets alla designer, där smög vi omkring fast det egentligen bara var halvfärdigt. Tillslut tog vi oss till försäljnings- och marknadsavdelningens domäner. Vi bjöds på kaffe och te och kollade runt i det lilla galleriet där alla aktuella produkter förevisas.

Efter den fantastiska rundturen begav vi oss tillbaka till hotellet och spaavdelningen. Många minuter gick åt till att simma i Bertil Valliens fantastiska pool (”sarkofagen”), sitta i den varma poolen utomhus och bara njuta. Senare på kvällen vankades det supé i restaurangen tillsammans med delar av marknad- och försäljning på OKB. Restaurangen visade sig åter igen vara fantastisk. Trots ett krångligt sällskap med många speciella önskemål gällande kost serverades fantastisk mat med fantastisk service. Själv åt jag underbar pumpasoppa följt av polenta och en otrolig havtornssorbet till efterrätt. Kvällen avslutades med en drink i glasbaren.

På onsdagen inledde vi dagen med fruksotbuffé och guidad tur på hotellet. Efter det hade vi fri tid som mest spenderades med att spendera pengar i outleterna. Efter lunch hoppade vi in i bilen och styrde kosan hemåt igen.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2012/11/15/en-stark-resa-kosta-boda-art-hotel/

Kommentera

Your email address will not be published.