Tallinn, dag 1: Väst möter Öst

Tallinn_130805_0249

Vi flög från supertråkiga Stockholm Skavsta (tveksamt om flygplatsen överhuvudtaget borde få heta Stockholm?) över en gnistrande Östersjö. Tog mark i Estland på Tallinn Lennujaam Lennart Meri tidig eftermiddag, lokal tid. Första intrycket var imponerande. Om Skavsta är en tråkig gammal militärhåla är Lennujaam Lennart Meri en högteknologisk dröm. Allt var fräscht, snyggt och vackert. Att vi precis landat i ett land som för 20 år sedan var en härjad del av Sovjetunionen förblir svårt att förstå.

Snarast möjligt begav vi oss mot Kesklinn (centrum) och hotellet. Flygbussarna går med 20 minuters mellanrum och vi behövde inte vänta länge innan en dök upp. Chauffören visade sig dock vara en envis rysk man, utan engelskakunskaper som inte tyckte att det var okej att vi betalade våra 3,2 euros biljetter med en 5 euro-sedel. Tillslut fick han dock ge med sig, ingen av oss hade någon växel på oss. Läxa till nästa gång: ta med mynt eller köp biljetten i R-kiosken i terminalen.

Efter den lite skakiga inledningen blev resan dock genast mycket bättre. Bussfärden till Kesklinn tar mindre än tio minuter. Vi hoppade av på A. Laikmaa-gatan, vid Viru-Keskus (ett stort köpcentrum) eftersom det låg närmast vårt hotell. Med väskorna i släptåg började vi sedan vår vandring mot Vana-Linn (Gamla Staden) och Lai-gatan, där vårt hotell skulle ligga.

Tallinn_130805_0315

 

Hotellet visade sig vara ett riktigt trumfkort. Ett vackert, medeltida hus med tillbyggnader hit och dit, tipstypisk inredning, stor matsal och högt till tak. Vi hade (som vanligt) varit sent ute med bokningen och hittade ett billigt, men ospecificerat rum genom RyanAir. Vi hade tidigare läst in oss på hotellet och antog att vi skulle få bo i något av de billigare rummen i källaren. Så var dock inte fallet. Istället tilldelades vi ett fantastiskt rum på den fjärde och översta våningen. Fyra spiraltrappor upp, utan hiss. Vi hade en stor och otroligt mjuk dubbelsäng, utsikt över innergården och träbjälkar i taket. Det var underbart vackert.

Resten av dagen strosade vi runt i staden, kollade på utsikten från Domberget och slog oss tillslut ned för att äta middag på den ryska restaurangen Troika. En äldre man spelade ryska folksånger på dragspel och vi åt blinier, saltgurkor och  en traditionell köttgryta (som jag tyvärr glömt namnet på) som tillagades i en lerkruka med ett stort bröd ovanpå. Autentiskt och mycket gott.

(Bild tm-tm @ Flickr)

Öst-temat fortsatte under vår avslutande kvällspromenad. Tallinn känns i allmänhet mycket som en Väst-europeisk stad, men här och där kan man hitta minnen från den forna Sovjet-tiden. Under vår promenad hamnade vi i hamnområdena och snubblade över en otroligt ful betongklump som vi trodde var något militärt, men som visade sig vara Linnahall. En konsertlokal och skridskorink som byggdes då Tallinn höll i segeltävlingarna under OS i Moskva 1980. Idag är stället övergivet och förfallet. Jag gråter fortfarande floder över att min kamera låg kvar på hotellrummet. Linnahall hade lämpat sig ypperligt för urban fotografering

(Bild från Wikimedia Commons)

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2013/08/16/tallinn-dag-1-vast-moter-ost/

Kommentera

Your email address will not be published.