Tallinn, dag 2: Vana Linn – Den gamla staden

Måndag och vår först heldag i Tallinn. Vi tog oss ann uppgiften att börja beta oss igenom Gamla Staden, uppifrån och ned. Den gamla staden är uppdelad i två avskiljda delar: den nedre där Hansan hade sitt tillhåll präglas av folkmyller, butiker och handel, medan den övre som är belägen uppe på Toompea (Domberget) tillhörde stadens styre. I det forna Tallinn fanns det bara två vägar upp på Domberget: Pikk jalg (det långa benet) och Lühike jalg (det korta benet). Vi bodde ett stenkast från den förstnämnda och det blev därför via den vi besteg Domberget.

Tallinn_130805_0259

Vägen uppför Pikk jalg kantas av lokala konstnär som ställer ut sina alster. När man väl tagit sig upp för den långa backen möts man av en förträfflig syn: Alexander Nevskij-katedralen. En rysk-ortodox kyrka med traditionella lökformade kupoler. Byggnaden är nyare än man kan tro med anor från slutet av 1800-talet. Estland var på denna tid ryskt territorium, men med protestantisk majoritet. Den ryske kejsaren lät uppföra katedralen som ett steg i en kampanj för att öka det rysk-ortodoxa inflytandet. Retligt nog, för esterna, valde tsaren att placera kyrkan på en av Tallinns mest eftertraktade adresser och döpte den efter fältherren Alexander Nevskij, som vann flera krig över esterna på 1200-talet. Kyrkan är öppen för allmänheten så vi smög in och lät oss uppfyllas av stämningen, lukterna och ljudet i en rysk-ortodox kyrkan, som är något helt annat än de i en protestantisk.

Tallinn_130805_0261

Bakom katedralen ligger ett runt torn som kallas för Kiek in de Kök. Här finns ett museum, men eftersom många museum i Tallinn är stängda på måndagar fick vi återkomma dit senare. På andra sidan Slottsplatsen ligger en stor rosa byggnad som idag inhyser Estlands parlament. Som turist får man dock nöja sig med att ströva i den lilla parken till vänster om palatset. Här finns också en av Estlands riktiga landmärken: tornet Pikk Hermann (långe Hermann). Sägnen säger att flaggan som vajar högst upp på tornet avgör vem som styr landet. Här har den estniska fanan olovligen hissats många gånger som ett stag i otaliga frihetskamper.

Tallinn_130805_0278

Vi gjorde ett litet strövtåg nedför Domberget och in i den gröna Hirveparken på andra sidan. Här finns en staty av en kvinna vid namn Linda och en inskription ”Ikka mõtlen neile kes siit viidi… Taeva poole karjub nende äng”. På denna plats hölls de första organiserade organiserade demonstrationerna mot Sovjet 1987. Innan det hade människor i hemlighet och med risk för sina liv lagt blommor vid Linda-statyn för att hedra människor som försvunnit eller dödats i Estland av Sovjetunionen. Vi fortsatte tvärsöver gatan till Harjumägi, ännu en park. Här kan man köpa kaffe i den lilla paviljongen och se ned över det storslagna och nyrenoverade Vabaduse Väljak (Frihetstorget). Inte Tallinns vackraste utsikt, men en grön oas i vimlet.

Sedan återvände vi till Domberget där vi strövade runt mellan olika utsiktsplattformar och sedan stannade vid Domkyrkan. Väsentligt mer naket och avskalat än Alexander Nevskij, men med betydligt äldre anor. Här hittar man gravplattor från 1200-talet och häftiga vapensköldar från 1600-talet. En del svenskrelaterade personer ligger begravda här, bland annat härföraren Pontus de la Gardie med hustru. Mot en avgift kan man även ta en tur upp i kyrkans torn, men min höjdrädsla fick oss att avstå.

Tallinn_130805_0336

Vi tänkte nu ta oss ned till den nedre staden via Lühike jalg, men skulle först passera genom den danske kungens trädgård. Det var här som kung Valdemar av Danmark slog läger i förtvivlan över att inte kunna besegra de seglivade esterna på Domberget. Legenden säger att den krossade kungen bad Gud om ett mirkael och plötsligt öppnades himmelen och en röd flagga med ett vitt kors föll från skyn. Detta sporrade den danska hären och de besegrade esterna. Flaggan blev sedan Danmarks officiella flagga. När vi var där var dock trädgården under renovering.

Tallinn_130805_0335

Vi tog istället en titt på ett fyrkantigt torn i bortre hörnet av trädgården. Det kallades för Jungrutornet (Neitsitorn) och hade tidigare varit fängelse, men var nu nyrenoverat och med ett museum på insidan. Vi betalade 3 euro var för inträdet och trodde att vi skulle få se ett historiskt museum om fängelselivet i Tallinn. Istället visade det sig vara en restaurang i tre våningar med olika , smått psykedeliska, inredningsstilar på varje våning. Vem har till exempel sett stolar gjorde av rustningar förut? I källaren fanns dessutom en tillfällig utställning av antika glasflaskor(!). Väldigt förvånade och en smula snopna bestämde vi oss för att göra det bästa av situationen och äta middag på restaurangens balkong. Här fick man sitta på något som såg ut som fyrkantiga huggkubbar. Maten var dock i världsklass. Vegetariska alternativ vimlar det inte av i Tallinn och när menyn säger att ”kocken gillar att överraska vegetariska matgäster” kändes det som om det fanns anledning att bli orolig. Jag serverades dock en fabulös sallad med underbara primörer och en härlig dressing. Tummen upp (men betala för guds skull inte inträde om ni inte är hungriga!).

Tallinn_130805_0359

Efter maten promenerade vi på Lühike jalg, en smal och brant liten gång, ned till Gamla staden. Där strövade vi runt planlöst resten av dagen. Tog kort på statyer, satt på en parkbänk utanför ett Casino och beblandades oss med turisterna på Rådhusplatsen. Vi såg gummorna vid yllemuren (mer om dem en annan dag), vandrade genom Katarinagången och såg det stora tornet Tjocka Margaretha. Utanför stadsmuren, vid tornet, finns monumentet över Estonia-katastrofen. Vi följde sedan stadsmuren ned till Viru-hotellet. I brist på öppna museum tog vi ett varv inne på varuhuset Viru-keskus och drack kaffe på den lokala varianten av Wayne’s Coffe: Café Reval. Kaffe kan man i Estland. Vi passade också på att köpa glass (ytterligare en estnisk favorit) och åt den i kvällssolen på en bänk i Taamsare-park, bredvid Operan.

 

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2013/08/18/tallinn-dag-2-vana-linn-den-gamla-staden/

Kommentera

Your email address will not be published.