Tallinn, dag 3: Kadriorg och nordöst

Tisdagen bjöd på strålande sol och vi lämnade Gamla Staden för att utforska den östra delen av Tallinn. Vi hade köpt 5-dagars kort till kollektivtrafiken för en spottstyver och tog spårvagnen från Balti Jaam (järnvägsstationen) till Kadriorg. Varje storstad av rang har en grön oas. Kadriorg är Tallinns motsvarighet till Central Park, Tiergarten och Hyde Park. Parken i sig är inte överdrivet stor, men präglas av blandade miljöer, mängder av museer och mycket att titta på. Vi började vid Luigetiik, svandammen, och vandrade sedan upp mot rosenträdgården där det finns över hundra olika sorters rosor.

Tallinn_130806_0165

Mitt i parken finns presidentens residens. Vi anlände precis samtidigt som en grupp med engelska turister och smög med på ett hörn och lärde oss en hel del om residensets historia. Just den dagen var flaggan på huset hissat, vilket betydde att presidenten inte var närvarande. Vi fick dock beskåda vaktavlösning och en liten parad utförd av de marinklädda vaktposterna. Ett stenkast från residenset ligger parkens stolthet: Slottet. Tsar Peter den store lät bygga barockslottet åt sin hustru Katarina 1718. Idag finns ett konstmuseum i byggnaden. Som måttligt konstintresserade, och med mycket planerat, nöjde vi oss dock med att spankulera runt i trädgården.

Tallinn_130806_0180

Vår sista anhalt i Kadriorg blev den nyanlagda japanska trädgården. Grunden lades 2011 och den kommer egentligen inte vara färdig förrän 2015. Här kan man strosa runt under körsbärsträd och rhododendron samtidigt som man beskådar de gigantiska fiskarna i dammen och fascineras av mötet mellan Asien och Europa. Trädgården är ritad av Masao Sone.

Det var dags för lunch och vi begav oss till ett litet creperie i området väster om parken. Jag åt den fantastisk Crepé Normandie med calvados samt en smoothie med hallon och mynta. Joakim var hungrigare och åt en matig galette med rökt fisk. Himmelskt gott för en billig peng.

Tallinn_130806_0195

På eftermiddagen begav vi oss längre österut. På Piirita-stranden vid Kadriorg-parkens norra spets står statyn Russalka och tittar ut över vattnet. Enligt sägnen (som dock inte visade sig vara sann) pekar hennes utsträckt< hand mot den plats där ett ryskt fartyg sjönk i början på 1900-talet. En liten bit från Russalka ligger Sångarefälten, Tallinns största utomhusscen. Här tog den sjungande revolutionen plats 1988. En fredlig demonstration som var en viktig del i kampen för frihet från Sovjetunionen. Vart femte år hålls sångarefestivalen här. Då samlas 34 000 sångare och 200 000 åskådare här för att sjunga och minnas. Området är ofattbart stort och innan jag dör ska jag sannerligen se en sångarefestival här. Nästa år finns chansen.

Tallinn_130806_0219

Förstummade tog vi en buss några enstaka stationer norrut till krigsmonumentet Maarjamäe. Ett minne från Sovjettiden som är sevärt just för att det är så otroligt fult. Stor betongklump som håller på att vittra sönder dekorerad med kolonner och skulpturer, även dessa i trasig betong. Monumentet anlades dessutom rakt på en tysk krigskyrkogård. På senare tid har  detta kompenserat genom att en mindre park av kors har placerats på monumentets baksida. En mycket fascinerande plats, med andra ord.

Tallinn_130806_0222

Färden bar vidare till dagens sista stopp: TV-tornet. Med sina 314 meter är detta Sovjetminne stadens högsta byggnad. Interiören på utsiktsplatformen beskrevs i min guidebok som ”ett minne över dålig Sovjetisk smak” men har nyligen renoverats på ett klurigt estniskt sätt. Bland annat har man monterat titthål i golvet. Det ser ut ungefär som en rund vit platta i golvet, tills någon vänlig själ trycker på en knapp och den grumliga ytan går från dimmig till glasklar. Och där står man. På en glasskiva 170 meter över marken. Ren, skär skräck om man frågar mig som är höjdrädd. Joakim älskade det. Får man inte nog av detta kan man dessutom prova på en promenad på utsiktsplatformen. Utanför stängslet, iförd endast säkerhetssele. Hög ångestfaktor för mig, jättekul för andra. Utsikten från tornet var dock fantastisk. Klara dagar, som när vi var där, kan man se ända till Finland och olika sevärdheter är väl utmärkta på TV-tornet informationskartor.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2013/08/19/tallinn-dag-3-kadriorg-och-nordost/

Kommentera

Your email address will not be published.