Tallinn, dag 4: Ett litet zoo och Rocca al Mare

Efter två dagar i centrum och en i öst blev det dags för en tur västerut. Vi promenerade ned till Vabaduse Väljak och tog en traditionell trådbuss mot Õismäe. Avstigning vid hållplatsen Zoo för ett besökt på just Tallinn Zoo.

Tallinn Zoo jobbar för att skydda utrotningshotade djurarter och är speciellt inriktade på reproduktiv biologi. Samlingen av djur är inte jättestor, men blandningen är bra. Djurparkens specialitet är dock fåglar. Samlingen av rovfåglar, ugglor och örnar är imponerande. Enligt min guidebok skulle zoot inte vara särskilt stort. Jag och Joakim traskade dock runt i fem timmar under gassande sol och lyckades ändå inte se allt.

Tallinn_130807_0097Vi började hos fåglarna och såg imponerande många ugglearter. Små ugglor, stora ugglor. Bruna, vita, fläckiga. Ugglor som sov, ugglor som jagade byten och ugglor som satt på en gren och hoade. Sådär som ugglor gör.

Tallinn_130807_0102

Bland fåglarna bodde också djurparkens stolthet: lodjuren. Det var fortfarande någorlunda svalt när vi var där och lodjuren var pigga och alerta. Kattdjur alltså, hur kan man inte älska dem? Jag hade kunnat stå vid inhägnaden i timtal.

Tallinn_130807_0107Efter lodjuren kom de större och mer exotiska fåglarna. Örnar och gamar. Fåglar med vingspann på över en meter och med näbbar och klor som lätt skulle kunna döda ett mindre husdjur. Inga djur man vill möta en ensam natt i en mörk gränd. Fågeln på bilden var för övrigt en riktig pajas. Han iakttog oss noga och sprang efter när vi vandrade utmed stängslet. Sedan ställde han till med en riktig show, det var nämligen dags för morgonbad. Med stor charm och grace doppade han sina fötter i den lilla dammen i inhägnaden och spände sedan ut vingarna till max och vevade runt så att vattendropparna flög. Ett ståtligt djur, och det var han medveten om.

Tallinn_130807_0126

Det fanns ett barnzoo där man kunde interagera med de vanligare djuren. Här fanns getter, hästar, kaniner, kycklingar och en marsvin. Men även mer exotiska husdjur som vandrande pinnar och minigrisar. Och massor av glada barn.

Tallinn_130807_0135Många av byggnaderna på zoot är från den gamla Sovjettiden och håller på att förfalla. Renoveringsarbete pågår och därför var många djur flyttade när vi var där. Hos sjölejonen pågick det rengöring när vi passerade. Bassängen hade tömts på vatten och tre parkarbetare med högtryckstvätt försökte spola rent botten från slam. De två sjölejonen tyckte dock att livet var prima även utan vatten i bassängen. De kravlade sig mödosamt upp för sluttningen i bassängen och kastade sig sedan ned igen, samtidigt som de slog volter och rullade runt i slammet. Den fläckiga, på bilden, hade glimten i ögat och gav publiken världens show. Han ville väldigt gärna kontrollera att städningen gick rätt till, men blev varje gång bortmotad av personalen. Nonchalant ryckte han på huvudet och slog ett par volter i slammet, innan han gjorde ett nytt försök. Om och om igen.

Tallinn_130807_0140

Vi såg apor, flamingos och lejon också. Det hade dock hunnit bli rejält varmt och djuren var loja och slöa. Vi kastade oss in i reptilhuset och bevittnade en imponerande samling av ormar, ödlor och grodor. I reptilhuset fanns också nästen för surikater och ytterligare ett par sorters apor.

Tallinn_130807_0145Från små djur tog vi oss vidare till de riktigt stora. Isbjörnen var mitt inne i sin lunch och slet stora stycken från en köttbit när vi passerade. Noshörningar och elefanter såg vi också, innan vi dök in i ytterligare ett hus med ödlor och bedårande mini-flodhästar. En sådan kan jag också tänka mig att adoptera.

Tallinn_130807_0152

Det hade blivit olidligt varmt och solen gassade. Vi passerade ytterligare ett stort stråk med fåglar, denna gång tranor, svanar och gäss. Sedan blev det bison, vildhäst, kamel, antiloper, känguru, hyenor och renar innan vi blev tvungna att kapitulera för en sen lunch. Jag hade, trots solskydd, bränt mig så till den grad att jag fick soleksem och vi kände oss både rätt utmattade och groggy efter fem timmar i solen. När vi tittade på kartan såg vi att vi hade missat den del av parken som låg längst bort, men ingen av oss orkade gå tillbaka.

Vi åt lunch på en av zoots restauranger. För tre euro fick man en estnisk hamburgare med grovt bröd och cole slaw samt en flaska vatten. Vi lämnade sedan djurparken, men istället för att ta bussen tillbaka till Kesklinn promenerade vi över på andra sidan Paldiski mnt och gick in i köpcentret Rocca al Mare. Estland har ännu inte proppats fullt med amerikanska kedjor och utbudet i en estnisk galleria är därför lite annorlunda än här hemma. Vi gick runt två timmar inne på köpcentret och provade kläder, tittade på elektronik och köpte böcker.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2013/08/25/tallinn-dag-4-ett-litet-zoo-och-rocca-al-mare/

Kommentera

Your email address will not be published.