Tallinn, dag 5: Friluftsmuseet i Rocca al Mare

Tallinn_130808_0057

Eftersom Tallinn Zoo visade sig vara betydligt större än vi trott fick vi spendera ytterligare en dag i västra Tallinn och området Rocca al Mare. På morgonen tog vi en buss från järnvägsstationen till Vabaõhumuuseumi eller Estonian Open Air Museum, som det heter på engelska. Museet är lite som en estnisk variant av Skansen och täcker estnisk lantbrukshistoria under 150 års tid. Utställningen består av tidsenliga hus och gårdar utspridda på ett gigantiska område på Kopli-buktens västra strand. Till varje gård finns djur och människor iklädda tidstypiska kläder som utför hantverk och berättar om byggnadernas historia.

Tallinn_130808_0030

Kattlucka, modell 1800-tal.

Vi promenerade genom gårdar och trädgårdsland. Såg höns och grisar. Bevittnade damer som knypplade, stickade och broderade. Beskådade heminredningens utveckling från 1800-talet till modern tid och såg fotoutställningar från ön Saremaa (Ösel på svenska). Vi lärde oss att geografiskt placera gårdar bara genom att kolla på färgen på dörren och provade traditionella estniska bygungor.

Tallinn_130808_0072

I början rörde vi oss mest mellan olika gårdar, men senare på dagen upptäckte vi också en hel del andra byggnader. Skola, väderkvarnar, brandstation och en underbart vacker träkyrka. Många av dessa hus var ockuperade av förtjusande gamla tanter som inte talade någon engelska men gärna delade ut engelskt informationsmaterial till oss. Lyckan blev total när en underbar gammal tant som försökt förklara en väderkvarn funktion för oss med ivrigt kroppsspråk upptäckte att Joakim talade tyska. Efter det provade vi oss fram med tyska så fort vi märkte att engelskan inte fungerade. Det blev succé! En dam i skolhuset berättade för oss att man under hennes skolgång kunde välja mellan att studera ryska och tyska och att valet, för det allra flesta, var självklart. Vem ville stödja ockupationsmakten? Tyskan blev omåttligt populär medan ryskan i princip fick tvingas på befolkningen.

Tallinn_130808_0074

På området fanns också en prisbelönt och tidtypisk gästgivaregård i 1800-tals modell. Maten var klassisk estnisk husmanskost som man åt vid grova långbord i matsalen. Självklart ville vi prova. Joakim beställde ärtsoppa och jag åt makrill med potatissallad. En mycket speciell anrättning då potatissalladen bestod av potatis och hackad saltgurka i någon form av yoghurtsås. Fisken serverades kall. Inte alls dumt, men mycket annorlunda än hemma.

Tallinn_130808_0043

Att ta sig från friluftsmuseet var inte det lättaste. Busstrafiken förbi museet gick bara åt ett håll och vi fick därför åka hela vägen ut till Mustkivi och sedan till Õismäe innan vi kunde byta till en expressbuss mot Kesklinn. Klockan var över sex när vi var tillbaka i staden. Eftersom ingen av oss var hungriga strosade vi runt i området kring Coca-Cola Plaza och Rotermanni kvarteren. Detta var ursprungligen ett industridistrikt som på senare år har förvandlas till ett frosseri i modern arkitektur. Området har på ett smakfullt sätt restaurerats och bevarats men samtidigt utvecklats. Idag är det centrum för chicka butiker och små restauranger.

Tallinn_130808_0075

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2013/08/26/tallinn-dag-5-friluftsmuseet-i-rocca-al-mare/

Kommentera

Your email address will not be published.