Moraltanten funderar

Jag har tänkt alldeles för mycket det sista. Funderat över den vardag vi lever i idag. Konsumtionshets, miljöförstöring och feminism. Mer eller mindre relaterade ämnen.

Igår kväll rev jag ur garderoben i hallen och hittade två vinterjackor som jag glömt att jag hade. Tillsammans med de jackor som redan hänger på krokar i hallen har jag närmare tio jackor. Och någonstans i bakhuvudet finns ett litet minne av att jag har ytterligare jackor i källarförrådet. Hur många rockar, kappor och skinnpajer kan en normal människa behöva?

Jag överdriver om jag påstår att jag använder hälften av jackorna. Bristen på användning har en anledning. Den ena av jackorna jag hittade i garderoben var i storlek 44. Jag är kort, liten och nätt och drar snarare 34. Det var lite av en väckarklocka för mig. Jag är så inne i konsumtionshets att jag bara vill ha mer och mer. Vi köper utan eftertanke och behov. Drar kortet i läsaren och vandrar hem med ytterligare en kasse med kläder som vi varken behöver eller kommer att använda mer en någon enstaka gång. Och vi blundar för problemet. Överkonsumtionen och miljöförstöringen. Underbetalda arbetare i Afrika och Asien.

Vi är alltför hemmablinda för att se problemet. Jag tycker att jag är en organiserad människa som har ordning på mina grejer. Ändå har jag halva garderoben full av kläder som inte används för att de är för stora, trasiga eller för att jag helt enkelt inte tycker om dem.

Det är dags att öppna skåpen. Ta av skygglapparna och ta en ordentlig titt på vilka lik som egentligen döljer sig i garderoben. Rensa ur, skänka bort och börja reflektera över ditt beteende. Mitt beteende. För om jag fortsätter att överkonsumera i samma takt spelar det ingen roll hur många gånger jag sorterar och rensar. Eftertanke och behov måste få ta plats i vår vardag, snarare än köphets och impuls.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2013/10/31/moraltanten-funderar/

Kommentera

Your email address will not be published.