Le club des incorrigibles optimistes

Läste ut en fantastisk spännande, romantisk och tragikomisk bok härom dagen. De obotliga optimisternas klubb av fransmannen Jean-Michel Guenassia.

Tolvårige Michel Marini växer upp i Paris på 1950-talet. Familjelivet är stökigt och splittringarna mellan hans pappas fattiga, invandrade italienska familj och mammans överklassbakgrund gör sig ständigt påmind.

Michel flyr tillvaron genom att fly till böckernas värld. Han är en bokslukare av stora mått och kan inte sluta läsa en författare förrän han plöjt igenom hela bibliografin.

Ute i världen rasar det kalla kriget och inbördeskriget i den franska kolonin Algeriet delar fransoserna i två läger. För Michel blir kriget obehagligt verkligt när hans storebror Franck oväntat tar värvning i armén.

För att komma undan kaoset hemma flyr Michel till Café Balto där han upptäcker en schack-klubb vid namn De Obotliga optimisternas klubb. Klubben består av östeuropeiska män som av olika anledningar flytt sina hemländer. Där möter han Leonid, krigshjälten och Aeroflot-piloten som lämnas Moskva för kärleken till en fransyska. Imre och Tibor, två ungrare som inte står ut att behöva dölja sin kärlek till varandra och Sacha; den tyste mannen som ingen av de andra i klubben kan med.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2014/02/27/le-club-des-incorrigibles-optimistes/

Kommentera

Your email address will not be published.