En reflektion kring konsumtion – ett kvartal senare

Ett av mina nyårslöften i år var att konsumera smartare. Mindre nyinköp, mer second hand. Ett kvartal senare har det hänt grejer.

Över lag har jag blivit mer restriktiv i min konsumtion. Jag handlar mindre i kvantitet räknat. För att dra ned på shoppingen har jag tvingat mig själv att sluta se shopping som en fritidssysselsättning. Jag går inte längre i affärer för att ”det är roligt” eller för att ”se om något nytt kommit in” (med ett visst undantag för loppisar, där jag fortfarande springer runt som ett barn i en godisbutik). I början kände det svårt, men nu tre månader senare känner jag mig fri. Jag kikar in genom butikernas skyltfönster när jag går förbi, men suget efter att botanisera bland billiga toppar och färggranna strumpbyxor har nästan helt släppt. Plötsligt har jag tid över. Fritid som jag kan ägna åt att sy, pyssla, spela oboe och baka. Kreativa aktiviteter som ger mig något mer än en överviktig garderob och ett tomt bankkonto.

Jag har blivit bättre på att planera min konsumtion. När jag verkligen behöver köpa något gör jag upp en mental plan i huvudet. Bestämmer mig för exakt vad jag ska köpa, var jag ska köpa det, och går sedan till butiken och slår till. När målet redan är bestämt är det lättare att låta bli alla lockelser på vägen. Jag upplever också att förmågan att planera, istället för att handla på impuls leder till bättre köp på lång sikt.

Att vänja sig av med shoppingbehovet har inte varit smärtfritt. Jag har tänkt otroligt mycket på shopping. Gjort upp drömscenarion i huvudet otaliga gånger. Visualiserat hur jag vandrat in på H&M och köpt varenda plagg jag kommit åt. Bara roffat åt mig och slängt upp berget på disken utan att ens prova. Burit hem den frasande kassen och nöjt fyllt garderoben med högar av nya kreationer. Ett par gånger har jag trillat dit. Fötterna har vandrat in i butiken av sig själv och diverse prylar har slunkit ned i kassen. Impulsköp som jag ångrat så fort lapparna varit klippta och kvittona undansmusslade.

För stunden befinner jag mig i en situation där jag är både nöjd och desperat. Situationen i min badrumslåda (ja, jag har en hel låda i en byrå full av hudprodukter, tvålar och smink) har förbättrats. I förra veckan kunde jag äntligen plocka fram en fantastisk tvål som jag köpte i New York förra året (nu finns det bara 4-5 oöppnade tvålpaket kvar). Vissa saker har till och med tagit helt slut, men jag tvingar mig själv att bara köpa det allra nödvändigaste. Inget mer hamstrande. Stoltheten är stor varje gång jag öppnar lådan och ser det minskande berget av skönhetsprodukter!

I garderoben råder det kris. Varenda plagg jag äger känns nött, noppigt och trist. Inget matchar och allt är urtvättat och slitet. Tycker jag. I april har jag lovat mig själv att införskaffa några väl valda basplagg för att eventuellt få ordning på eländet. Budgeten kommer jag att ha planerat stenhårt, och innan jag köper nytt ska jag dammsuga utbudet i de närmaste second hand-butikerna. En räddande ängel i klädkaoset är min symaskin. Plaggen jag nyligen sytt om eller skapat känns superfräscha och är i princip det enda jag vill bära på kroppen.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2014/03/27/en-reflektion-kring-konsumtion-ett-kvartal-senare/

1 ping

  1. […] Hade sedan årsskiftet lovat mig själv att konsumera mindre. I mars hade jag kommit en bra bit, men hade fortfarande mycket kvar. Jag reflekterade kring konsumtion. […]

Kommentera

Your email address will not be published.