A german waltz i not as elegant as a Vienna waltz. But much louder.

Igår kväll for jag och min mor till Lisebergshallen för att se fantastiska Max Raabe & Palast Orchester. Innan konserten passade vi på att äta vegetariska gyuoza (dumplings) på Mikado på Sten Sturegatan. För 140:-/person fick vi utsökt sallad, misosoppa, åtta dumplings med dippsås samt ris. Och en kanna grönt te att dela på. Läckert och prisvärt! Dit kommer jag att gå fler gånger.

https://www.youtube.com/watch?v=C8ALpyXsJpkhttps://www.youtube.com/watch?v=C8ALpyXsJpk

Herr Raabe och den fenomenala tolvmannaorkestern Palast framför autentiska arrangemang av populärmusik från 1920-, 30 och 40-talen. Tonvikten ligger på tysk musik, men även fransk, brittisk och amerikansk representeras. Jag hade fått biljetterna av en vän som fått förhinder och gick egentligen dit mest som en rolig grej. Jag har lyssnat på ett par av Raabes verk tidigare, men är inget egentligt fan.

Konserten var dock fantastisk! Max har ett röstregister som kan slå vem som helst med häpnad. Olidligt höga, spröda toner blandas med grova basstycken på ett mästerligt sätt. Karln kan sjunga! Utan tvekan! Orkestern är dessutom fenomenal. Tonsäkra som tusan och med en stor portion av humor. Brutalt svåra soloinsatser blandas med uppträdanden och komik. Trummisen spelar på kastanjetter och dansar tango och slår sönder klockspelet i farten. Trombonisten gör ljudeffekter med uppblåsta papperspåsar (efter två misslyckade försök…) och det visslas, hostas och sjungs hos saxofonerna.

En tant i raden bakom mig suckar högt när Raabe mästrar sig igenom ett riktigt svårt, avskalat stycke och alla klappar takten när det spelas rumbor. Allra bäst är slutet. När applåderna aldrig vill ge sig och de åter igen äntrar scenen för att ge extranummer två och tre i ordningen. Och det är inte 1920-tals jazz, utan ABBA och Tom Jones som spelas, i Raabes egna versioner. Då får jag gåshud.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2014/09/21/a-german-waltz-i-not-as-elegant-as-a-vienna-waltz-but-much-louder/

Kommentera

Your email address will not be published.