Jag kommer aldrig att acceptera ”var tacksam för det du fått”-mentaliteten

Jag engagerar mig sällan i samhällsdebatten. Blir sällan upprörd över människors åsikter (så länge de inte är direkt rasistiska) och argumenterar nästan aldrig emot när någon säger något dumt. Men idag har jag fått nog.

Förra veckan halkade jag och min (manliga) chef in på frågan om jämlika förhållanden och dess påverkan på privatekonomin. Döm öm min förvåning när min chef berättade att han tycker att kvinnor förtjänar en lägre pension än män. Varför? Jo, vi kvinnor väljer ju att jobba deltid för att få investera mer tid med barnen. I längden menade han att detta skapade ett närmare förhållande med ungarna som han som man aldrig skulle få ta del av. Eftersom han som man gick miste om denna samhörighet förtjänade han högre lön och sålunda också högre pension. Att dela på eller avsätta en del av sin lön till fruns pensionssparande var för honom helt orimligt. Varför skulle hon både få äta kakan och ha den kvar?

I veckan var samma fråga uppe på tapeten. En krönikör i Expressen (som jag inte ens tänker länka till) skrev en otroligt dum krönika om att kvinnor inte kan klaga över sitt ekonomiska läge. Vi har ju själva valt att arbeta deltid. Underbara Clara skrev ett fantastiska bra inlägg som svar på detta där hon tog upp problematiken med anställda i kvinnodominerande yrken sällan erbjuds heltidstjänster. Dessutom ligger vår tanke om jämställdhet i att kvinnor ska bete sig som män.

Själv blir jag så trött på att vi kvinnor gång på gång förväntas vara tacksamma och acceptera att klappas på huvudet. Vi ska tyst och snällt ta oss an de uppgifter som åläggs oss. Jobba halvtid för att hinna med hus och familj. Avlasta mannen så att han ska kunna försörja familjen, fast mest av allt sig själv. För vi har ju själva valt att föda barn och får därför privilegiet att vara hemma och uppfostra dem. Lite pengar borde det ju allt vara värt. Eller?

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2014/11/27/jag-kommer-aldrig-att-acceptera-var-tacksam-for-det-du-fatt-mentaliteten/

Kommentera

Your email address will not be published.