Världens bästa mjuka pepparkaka

De senaste åren har jag avstått från att baka pepparkakor. Efter sisådär 23 år kom jag nämligen på att jag aldrig har tyckt om nämnda kakor. De är superrolig att baka, men blir sedan liggande i ett bortglömt hörn av skåpet. Återfunna lagom till nästa års pepparkaksbak.

Istället bakar jag mjuk pepparkaka. Samma underbara dofter, men mycket, mycket godare! Mindre tidskrävande att baka är det dessutom. Och mer användbart! Har man mjuk pepparkaka i frysen slänger man lätt ihop flera trevliga desserter om det vankas främmande på adventsfika.

Mitt bästa recept:

  • 2 (ekologiska)ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malda nejlikor

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägga och sockr poröst. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en annan skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk. Smörj en form (avlång eller sockerkaksform). Häll smeten i formen och grädda i ca 30-40 minuter. Känn med efter med en sticka. Låt svalna.

Alternativ 1: Chokladbollar

Smula pepparkakan, blanda med färskost. Rulla till bollar och doppa i vit eller mörk choklad. Avslut med att rulla bollarna i kokos, strössel eller krossade polkagrisar.

Alternativ 2: Cake-pops

Gör bollar enligt alternativ ett. Avsluta med att sticka en pinne i varje boll.

Alternativ 3: Tiramisu

Blanda starkt kaffe med en skvätt likör eller rom. Skär pepparkakan i skivor och doppa dem i kaffeblandningen. Vispa mascarpone och ägg till en mjuk smet. Tillsätt socker efter smak. Varva pepparkaka och mascarponesmet i en form eller ett glas. Låt stå kallt i ett par timmar. Pudra över kakao vid servering.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2014/12/01/varldens-basta-mjuka-pepparkaka/

Kommentera

Your email address will not be published.