Den fruktade januariväggen och en årlig tradition

122514_0012

I söndags efter att den sista av höstterminens tentor slutligen var inlämnad gick jag in i den ökända januariväggen. Fram tills idag har jag varit totalt utmattad. Varenda uns av energi tycktes ha lämnat min kropp. Jag vill inget annat än att sova. Slumra i tung, drömlös sömn. Varje vaket ögonblick var en plåga. Jag var deppig, ledsen och yr och livet kändes värdelöst. Omgivningen drog ned mig varje sekund i andra människors sällskap dränerade mig ytterligare.

Tack och lov har jag varit med förr. Januariväggen är ett återkommande fenomen i mitt liv. Hög stress i december och brist på solljus och d-vitamin sätter sina spår. Idag, efter tre hela dagar av vila och minimal ansträngning, känner jag hur energin återvänder. Sömn, otaliga cappuccinos, kattmys och Orange is the new Black-maraton kan hela vilken trasig själ som helst.

Idag har jag samlat ihop mig tillräckligt för att dra igång min årliga städ- och utrensningsrunda i lägenheten. Av tradition rensar jag igenom garderober, förråd och gömmor två gånger om året. En gång vid semestern i augusti och en i början av året. I januari brukar jag dessutom städa ordentligt. Göra de där jobbiga grejerna som jag gärna skjuter upp resten av året. Som att torka alla hyllor i köksskåpen, avfrosta frysen och rengöra fläkten i badrummet.

Den årliga städningen har i det närmaste blivit en ritual för mig. Något som sker efter ett speciellt mönster och som ger mig energi och livskraft. Jag börjar alltid med att läsa Karen Kingstons bok Clear your clutter with feng shui. Den är en aning pretentiös, men väcker städlust hos mig. Sedan sätter jag igång. Startar någon löjligt bra playlist (idag en salig blandning av Imperiet, Duke Ellington och First Aid Kit). Utrustar mig med dammsugare (med samtliga munstycken tillgängliga) och en hink varmt vatten med såpa som back-up och drar genom lägenheten. Tömmer skåp, sorterar och rensar. Saker som jag inte vill behålla hamnar i papperskassar som skänks till välgörenhet. Dyrgripar hamnar på Tradera, en del återvinns och blir till nya saker och en liten, liten del hamnar i återvinningen. Hittills har jag bara tagit igenom mig hallen, men jag har redan fått ihop två påsar med prylar som den lokala second hand-butiken ska få sätta tänderna i. Och jag känner mig lättare till sinnet.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2015/01/22/den-fruktade-januarivaggen-och-en-arlig-tradition/

Kommentera

Your email address will not be published.