Nio månader & jag är för evigt frälst på ekologiskt

För sisådär nio månader sedan bestämde jag mig för att byta till ekologiska skönhetsprodukter. Jag sa hej då till parabener, miljögifter och annat skräp och hej till nytt, certifierat ekologiskt och i många fall naturligt. Det var med ett visst vemod som jag slet mig från den invanda banan med välkända varumärken och gamla favoriter. Inte en enda av de produkter jag använda innan var ekologiska. Total förändring väntade.

Jag hade en fördom av att ekologiska produkter antingen var tråkiga eller lite läskigt hippie-mystiska (inget ont om hippies, jag älskar dem). Tji fick jag! Många av de produkter jag köpt de senaste månaderna har tvärtom känt mycket mer exklusiva än de gamla som prydde mitt badrumsskåp. Trots att en och en annan hippieprodukt också smugit sig in…

Eftersom jag tycker att det är slöseri att köpa nytt innan det gamla är slut har övergången till eko skett stegvis. Många produkter har bytts ut, men jag har en lång väg att gå innan jag kan säga att jag bara använder ekologisk hudvård och kosmetika. I vissa fall har bytet varit svårt, ibland har jag hittat rätt direkt. Vissa produkter är jag ännu inte helt nöjd med, och andra vill jag aldrig sluta köpa.

0031

Produkter jag aldrig vill sluta köpa:

Dagcreme: Weleda Almond Soothing Facial Cream
Den perfekta cremen till känslig och lättirriterad hy. Lagom fet för min blandhy.

Puder/foundation: Lily Lolo Mineral Foundation SPF 15 (Porcelain)
Minst lika bra som den o-ekologiska jag hade innan. Lagom täckande. Ger ett diskret resultat som inte ser onaturligt eller ”kakigt” ut. Håller huden matt länge.

Foundation/färgad dagcreme: Mádara Tinting Fluid (Moonflower Rose)
Diskret resultat och håller huden matt och fin länge. Tyvärr en aning för mörk för min superljusa hy. Annars lätt den bästa foundation/bb-cream/dagcreme jag någonsin haft.

Andra produkter jag använder:

Produkter jag slutat använda:

Raklödder:
Helt onödig, rätt läbbig produkt. Numera använder jag ekologisk kokosolja. Tar en klick, värmer i händerna och smetar ut i armhålor eller på ben. Kokosoljan är lugnande vilket innebär färre röda, kliande armhålor. Dessutom fungerar den som en mild deodorant.

Hårspray:
Omöjlig att ersätta. Saltvattenspray har hittills fungerat som ett substitut, även om det inte är optimalt. Tips och trix välkomnas!

Sköljmedel:
Ingår egentligen inte i hud- och hårvårdskategorin. Men sköljmedel är en riktigt miljöskadlig produkt som vi använder i mängder. Häromdagen tog jag tillfället i akt att blanda ihop mitt egna sköljmedel med natruliga ingredienser. Blanda en del vatten, en del ättika (12 %) och några droppar ekologisk eterisk olja (jag tog ceder, rosmarin och grapefrukt). Skaka om och dosera som vanligt.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2015/04/23/nio-manader-jag-ar-for-evigt-fralst-pa-ekologiskt/

Kommentera

Your email address will not be published.