Midsommar – traditionen som aldrig fanns

Det är sällan jag känner mig så bikulturell som under svenska högtider. I vardagen reflekterar jag sällan över mitt bikulturella arv. Jag lever som vilken svenne som helst, med undantag för att jag gillar att kolla på nyheterna på ETV på kvällen och sätter på Vikerraadio istället för P4 när jag lyssnar på radio. Få personer, som inte känner mig väl, skulle misstänka att jag är bikulturell. Vore för mitt krångliga efternamn så skulle jag smälta in perfekt i samhället. Om det inte vore för dessa högtider…

Det är under högtiderna som mitt estniska arv blottläggs. Jul blir inte jul utan surkål, rosolje och morotslåda och påsk var aldrig förknippat med påskbord och påskharar i min uppväxt. Och midsommar ska vi inte tala om. Midsommar fanns och finns liksom inte på min karta. Jag kan bara minnas en eller två midsommrar i min barndom som innehöll typiska svenska traditioner med midsommarstång och dans. Och det var alltid för att vi firade med andra, svenska familjer.

Midsommar är en icke-dag. En vanlig fredag, som bara råkar vara ledig. Jag försöker alltid att resa bort på midsommar, för att slippa känna mig som en konstig utböling. För det är alltid lite så som jag har känt mig på midsommar. Konstig och utanför. En människa utanför normen. Är det inte fascinerande hur högtider blottlägger våra svagheter?

I år ”firar” jag hemma. På mitt eget sätt. Lite svenskt, lite estniskt. Jag har plockat blommor på förmiddagen och bakar en engelsk trifle med jordgubbar och sockerkaka. Och så planerar jag att svänga ihop någon typ av midsommarmat med färsk potatis, myntasås och stekt halloumi. För att det är gott. Rosévin och frozen strawberry daquiris till detta. Och eftersom det ska bli hällregn till kvällen så tänker jag kura ihop mig i soffan och tända varenda värmeljus jag kan uppbringa. Som en hyllning till Jaaniõhtu, den estniska varianten av midsommar, som firas på tisdag, och där traditionen säger att man tänder stora brasor, lite som våra valborgsmässoeldar.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2015/06/19/midsommar-traditionen-som-aldrig-fanns/

Kommentera

Your email address will not be published.