Tessek vigyazni, az ajtok zarodnak

Jag är åter på svensk mark sedan ett dygn tillbaka. Acklimatiserar mig så gott det går. Blir lika förvånad varje gång någon på gatan pratar klingande svenska och försöker vänja mig av med att kommentera folk som går förbi, i tron att de inte förstår. Dessutom händer det att jag i svaga stunder tilltalar folk på engelska eller hejar med ett härligt ”jo napot”! Vart har jag varit? I Ungerns vackra huvudstad Budapest, såklart!

Jag vet att jag sa att denna semestern skulle bli en logisk fortsättning på förra årets resa. Och det blev den. Fast mycket, mycket annorlunda. Trots att Budapest bara ligger drygt 25 mil från Wien och de båda länderna delat en gemensam dubbelmonarki under århundraden var Budapest något helt annat än Wien. Femtio år bakom järnridån som del av en kommunistisk diktatur har satt sina spår. Ungern är på många sätt mycket mer öst än Österrike och minnena från den gamla kommunisttiden lever kvar både i arkitektur och inristat i folksjälen.

Jag finner det svårt att jämföra Budapest och Wien. Den monumentala byggstilen går igen i båda städerna och vittnar om att det är ett gammal kejsardöme. Budapest har dock begåvats med en otroligt vacker miljö med det platta Pest och kulliga Buda. Ungerns huvudstad präglas av Donau på ett helt annat sätt än Wien. Medan Wien upplevs som västinriktat, kultiverat och med en befolkning som älskar att inta flott kaffe på pittoreska kaféer är ungrarna med sitt helt obegripliga språk mer inriktade på öl, frihetskamp och söta bakverk. En grov generalisering, jag vet. Jag älskade Ungern. Mitt estniska hjärta klappar starkt för folket bakom järnridån. Dessa hjältar som kämpade, överlevde och återvann sin frihet. Och alla städer där gamla Ikarus-trådbussar fortfarande är i drift hamnar direkt på min topplista.

Två saker tar jag med mig från Budapest: insikten om att Johann Strauss var färgblind (Donau må vara vackrare i Budapest än i Wien, men den är fasen inte blå där heller…) och övertygelsen om att jag aldrig kommer att lära mig ungerska. Titeln till det här inlägget är den enda mening jag snappat upp efter en vecka. Vad betyder den? Se upp, dörrarna stängs (på tunnelbanan).

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2015/08/06/tessek-vigyazni-az-ajtok-zarodnak/

Kommentera

Your email address will not be published.