Sommarvärdar 2015

Jag har precis avslutat det 58:e och sista programmet av årets Sommar i P1. För tredje året i rad har jag taigt mig igenom samtliga program.

De tio som berörde mig mest i år var:

David Batra: Om mobbing, grupptryck och ånger. David Batra tänker tillbaka på klasskompisen Mikael från grundskolan som han själv och de andra klasskamraterna mobbade. Till slut bestämmer han sig för att söka upp Mikael för att be om förlåtelse. Gripande och självutlämnande om att mobba, och att själv bli mobbad.

Kalle Moraeus: Mysgubben Moraues berättar anekdoter ur sitt liv och istället för skrytsamt känns det bara genuiunt och spännande. Musiken, som han själv kallar ”svårlyssnad” är ett av årets bästa låtval. Mitt kattälskande hjärta klappar lite extra för pisoden om katten Benny.

Terese Cristiansson: Journalist, utrikeskorrespondent och författare som levererar ett av sommarens starkaste program. Cristiansson berättar om livet i länder där kriget dragit fram. Journalistik när den är som allra viktigast.

Tom Alandh: Journalisten och dokomentärfilmaren Alandhs Sommar är som en novellsamling. Alandh berättar anekdoter om personer han mött och återger episoder ur sitt händelserika liv. Varje händelse blir som en saga, berättad av en sann ordkonstnär. Nostalgiskt, vackert och något vi alla kan relatera till.

Hédi Fried: Rumänskfödda Hédi Fried överlevde både Auschwitz och Bergen-Belsen innan hon kom till Sverige i slutet av 1940-talet. Fired berättar målande om livet i koncentrationsläger och om den grymmhet som judar och andra ”opassande” människor utsattes för. Starkt och viktigt, om ett ämne vi aldrig får glömma!

Johan Rockström: Professor i miljövetenskap som talar om de konsekvenser som vår livsstil kommer att få för planeten. Skrämmande, men ändå hoppfullt. Ett av de program som i efterhand har gjort mest intryck på mig. Lyssna!

Alice Teodorescu: Jag identifierar mig med Alice Teodorescu. Hon pratar på ett vackert, och sorgligt sätt, om hur det är att växta upp i en kommuniststat på andra sidan järnridån. Hur det är att försöka passa in i en kultur och mötas av förakt. Och att inte göra det, och mötas av lika mycket förakt. Hon talar om att vara den ”duktiga flickan” och om probelemen med kvinnors missundsamhet.

Maria Strømme: Årets tekniknörderi. Jag är svag för människor som verkligen brinner för det de gör och Maria brinner för nanoteknik. Hon berättar passionerat om de fördelar och utmaningar som nanotekniken kommer att inebära för samhället inom den närmaste tiden. Hon får till synes omöjliga saker som att lösa världens energibehov och få förlamade människor att kunna röra sig igen att låta som en barnlek. Intressant och förbjupande om ett ämne som jag själv varken ansett mig kunnig angelägen om.

Fredrik Reinfeldt: Jag är fascinerad av Reinfeldt. Den lugna mannen med de ledsna hundögonen och ett intellekt som gör sig bäst utanför den politiska debatten. Dessutom är han, tro det eller ej, ganska rolig. Mest av allt gillar jag att sommarpratet handlar om honom och inte om politik. Oväntat bra musik, dessutom.

Seinabo Sey: Om att alltid vara fel och aldrig passa in. Seinabo Sey pratar om utanförskap och att det alltid finns faktorer som kan användas för att exkludera. Kultur, hemvist, kropp eller språk. Hon berättar hur det är att vara del av en minoritet som aldrig får synas i medier. Vad det gör med individer att tillhöra en osynlig grupp i samhället.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2015/09/02/sommarvardar-2015/

Kommentera

Your email address will not be published.