Ryssar är såna som gillar björkar

Det läses mycket hos mig för tillfället. Vädret bjuder inte in till mycket annan aktivitet och jag har haft turen att springa på ett par riktigt bra böcker på raken.

Nyligen avslutade jag Ryssar är såna som gillar björkar (Der Russe ist einer, der Birken liebt i orginal) av Olga Grjasnowa. Den handlar om Azerbajdzjanfödda Masja som växer upp i Frankfurt, Tyskland. Hon är som alla andra tyska ungdomar, bor i en stökig hyresrätt, bråkar med sin sambo och läser språk på universitetet samtidigt som hon arbetar som tolk. Samtidigt betraktas hon inte som en del av samhället. Alls. För att hon är judinna, ”ryss”, kan tala arabiska (och fyra andra språk) och har vänner födda i Beirut. Hon förväntas höra hemma i ett land som hon bara har svaga minnen av och som hennes föräldrar lämnade på grund av ett blodigt krig.

Olga Grjasnowa delar på sätt och vis Masjas öde. Född i Baku, invandrad och uppväxt i Tyskland. Rotlös och på resande fot. Hon skriver på ett svart, men humoristiskt sätt om vardagsrasism, fördomar och kulturkrockar. Hur det är att aldrig vara hemma, aldrig höra till och att ständigt söka efter något odefinierbart. Känslor vi alla kan känna igen oss i. Boken känns extra relevant nu när flyktingkrisen har lyft immigrationsfrågan. Hur behandlar vi egentligen de som vill vara en del av samhället? Varför utesluter vi vissa, men välkomnar andra?

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/02/02/ryssar-ar-sana-som-gillar-bjorkar/

Kommentera

Your email address will not be published.