Fettisdagen och mitt bästa semelrecept!

Det är fettisdag och jag vill bjuda på mitt bästa semelrecept! Fettisdagen måste vara något av det bästa som händer i hela februari! Vem bryr sig om romantiskt trams (typ Alla hjärtans dag) när det finns dagar helt tillägnade bakverk bestående av grädde, vetedeg och mandelmassa?

Jag började inte gilla semlor förrän för några år sedan, och nu känns det som om jag försöker kompensera alla fastlagsbullar som jag missat genom åren. I år har jag gått ett steg längre och bakat min egna semlor. Tro det eller ej, de blev det absolut godaste jag smakat i semmelväg. Och helt utan de där 16 tillsatserna som de jag köper på ICA brukar innehålla.

Mitt ultimata semelrecept aka. vägen till supersemlan:

  • God vetedeg + nyvispad grädde + hemmagjord mandelmassa = Den ultimata semlan
  • Små semlor är i mitt tycke bättre än stora. De blir en lagom mumsbit till eftermiddagskaffet och man få inte paltkoma efteråt
  • Ameretto eller annan mandellikör förhöjer upplevelsen markant

Hemgjord semla

Vetedegen:

Egentligen kan du använda vilken vetedeg (bulldeg) som helst, så har du en favorit är det bara att köra. En deg för 30-40 kanelbullar blir sisådär 30 små semlor, vilket är väldigt mycket. Jag brukar köra en halv eller en tredjedels sats (eller gör semlor av en del av degen och bullar av resten.

Jag gillar Pain de Martins recept på långjäst vetedeg. Väljer du ett annat recept tycker jag ändå att du ska se till att det ingår kardemumma i degen. Det lyfter semlan enormt mycket. Generellt tycker jag också att man bör knåda vetedegen i maskin (även om det går att knåda för hand, eller inte knåda alls) eftersom resultatet blir mycket bättre. För allra bästa resultat, välj ett recept där ingredienserna vägs istället för mäts (eller omvandla måtten till vikt med hjälp av en omvandlingstabell). Bakning är, till skillnad från matlagning, en exakt vetenskap, och ett gram hit eller dit kan göra stor skillnad.

Följ receptet för vetedegen fram till momentet då det är dags att göra själva bullarna. Istället rullar du ihop degen till en rulle och skär bullar som väger ca 60 g (köksvågen är bagarens bästa vän). Eftersom jag föredrar att ha möjligheten att göra semlorna veganska penslar jag med enbart vatten, istället för äggula innan semlorna åker in i ugnen.

Det fungerar utmärkt att göra en stor sats semmelbullar och frysa in de som inte används direkt. Små bullar tinar snabbt, ca en timme i rumstemperatur eller 10 minuter i ugnen på 150 grader.

Semla

Mandelmassa:

Mandelmassa är traditionellt en blandning av mandlar, strösocker och florsocker. Tyvärr innehåller de mandelmassor som finns i affären ofta en hel del andra saker än just detta. Tur nog är det löjligt enkelt att göra sin egen!

Jag brukar blötlägga mandlarna några timmar eller över natten. Sedan häller jag av mandlarna, väger dem och tillsätter socker. En klassisk mandelmassa innehåller ca 50 % mandlar och 50 % socker, alltså lika mycket socker som mandlar, men jag tycker att detta blir för sött så jag använder en aning mer mandel. När det gäller socker kan man egentligen använda vilken typ av socker som helst. I år har jag kört på enbart mörkt muscovadosocker och det var himmelskt, om än inte helt traditionellt. En liten skvätt amaretto eller annan mandellikör brukar också smyga sig i. Sedan är det bara att mixa ingredienserna (lättast i matberedare) tills det blir en fin massa. Jag tycker att lite bitar i förhöjer helheten, men det är en smaksak.

Överbliven mandelmassa klickar jag ut i lite plastfolie, rullar ihop till en korv och lägger i frysen. Eftersom den inte innehåller särskilt mycket vätska är det lätt att plocka fram önskad mängd och tina nästa gång det vankas semla.

Fyllning:

När det är dags att äta semlan skär jag av locket, gröper ur innanmätet och blandar men en skvätt vätska (mjölk, grädde eller vatten) och mandelmassa. Skeda tillbaka blandningen i den urgröpta bullen, toppa med vispad grädde, sätt tillbaka locket och sikta över lite florsocker. Smaska i dig tillsammans med friskt te eller riktigt starkt kaffe! Njut!

 


Translation: Today is the swedish fettisdag, when you’re supposed to eat a traditional pastry called semla.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/02/09/fettisdagen-och-mitt-basta-semelrecept/

Kommentera

Your email address will not be published.