”Jag betraktar dem i tur och ordning. Dig kommer jag aldrig mer se. Inte dig heller.”

Det känns som om den här hörnan håller på att förvandlas till en bokblogg! Jag läser väldigt mycket just nu och har dessutom läst många böcker som jag tyckt mycket om. Och för övrigt – vem älskar inte boktips? Senast slukade jag skådespelaren Morgan Allings självbiografi Kriget är slut.

Boken handlar om Morgan Allings uppväxt som son till en alkoholiserad, ensamstående mamma som sitter fast i ett destruktivt förhållande. Han och hans bror Stefan spenderar dagarna på bänkarna i Brunnsparken tillsammans med Göteborgs alkoholister. Medan timmarna går väntar de på fadersfigurer som inte dyker upp och morsans vänner som muckat från kåken och dyker upp i olika grader av berusning. De tillbringar kvällarna i smutsiga lägenheter där berusade och påverkade människor väller in och där högen av tomma vinflaskor bara växer.

Morgan Allings liv tar en vändning när socialen kopplas in och placerar bröderna på barnhem och sedan i fosterfamilj. Från en öppet destruktiv miljö flyttar Alling till familjer med andra typer av problem. Depression, misshandel och avundsjuka pyr under fosterfamiljernas perfekta fasader. Slag och glåphord haglar över fosterbarnen. Morgan Alling beskriver sig själv som ett barn med mycket energi, vilket får honom att betraktas som en bråkstake. Han skiljs från sin bror och flyttas runt mellan olika fosterfamiljer på flera olika orter innan ödet till slut placerar honom hos familjen Alling i Göteborg.

Jag älskar självbiografier. Människors livsöden intresserar mig och jag älskar att läsa om hur motgångar och svårigheter kan vändas till något positivt. Kriget är slut är just en sådan historia. Gripande och självutlämnande utan att kräva medömkan. Morgan Alling vill skapa hopp med sin historia, inte söka sympatier. Detaljrikedomen i historien är stor och som retroälskare jublar jag över alla målande beskrivningar av 70-talets Göteborg. En lagom lättläst historia som berör, men lämnar läsaren med en känsla av att alla kommer att bli bra till slut. Kriget är trots allt över.


Translation: I’ve just finished reading Kriget är slut by the swedish actor Morgan Alling.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/02/17/jag-betraktar-dem-i-tur-och-ordning-dig-kommer-jag-aldrig-mer-se-inte-dig-heller/

Kommentera

Your email address will not be published.