Glad påsk & head ülestõusmispüha!

Glad påsk eller head ülestõusmispüha som de säger hemma i Estland (nåväl, jag erkänner att jag definitivt inte säger det själv eftersom min svenska tunga inte förmår uttala detta enorm skumma ord – bokstavligt talat betyder det i alla fall ”återuppståndelsedagen”). Jag hoppas att firandet har varit fint, att ni fått vila och äta massor av ägg och påskgodis, för det är i mitt tycke ungefär det som den svenska påsken går ut på.

Själv har jag varit sjuk. Drog på mig en riktigt, riktig envis förkylning i början på veckan och har varit totalt ur form. Tråkigt, men ingen katastrof. Jag firar ändå inte påsk. Har mest legat hemma, kollat på allt jag kommit över i filmväg + miljarder av YouTube-klipp, spelat Candy Crush, lyssnat på poddar och fascinerats av alla bilder på svenskt påskfirande som dykt upp i mitt flöde på sociala medier. Som jag sagt förr, som delvis invandrare känner jag mig ibland riktigt, riktigt bortkopplad från svenska traditioner. En liten utomjording som inte ens tänkt tanken på att man förväntas äta Janssons eller jaga påskägg.

Trots sjukstugan har jag haft en fin påsk. Min låga energinivå har tvingat mig att vila mycket, men under de stunder när energin varit lite högre har jag pysslat en hel del. Planterat om blommor, tvättat och hängt undan vinterjackor (nu är det vår!), bakat, varit på kalas, kokat en ny sats ingefärashot, haft spelkväll, lagat massor av god mat. Nu tänkte jag ta vara på den sista lediga dagen genom att rengöra och ställa undan alla vinterskor, laga vietnamesiska vårrullar och sy lite på en kjol som jag påbörjade i januari men som blivit liggande sedan dess.


Translation: Happy easter! I’ve been sick for a couple of days, but I’ve hade quite a good easter anyway.

 

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/03/28/glad-pask-head-ulestousmispuha/

Kommentera

Your email address will not be published.