Eurovision Song Contest 2016

Mitt hjärta har alltid klappat varmt för Eurovision Song Contest. Detta spektakel där muskstilar blandas hej vilt med överkoreograferade dansnummer och forsterlandskärlek som inte tycks sakna motstycke. Få svenskar älskar nog Sverige så mycket som då det är final i Eurovision Song Contest.

Av sympati (för det mesta, den musikaliska nivån är inte alltid så hög…) hejar jag alltid på Estland också. Därför är jag en smula besviken över att Jüri Pootsmann och Play åkte ut i tisdags. Samtidigt förstår jag det. Framträdandet var uselt. Sången var konstigt mixad, kören som är stommen i hela låten hördes knappt och scenframträdandet var stelt, läskigt och lamt. Extremt besviken. Såg finalen i deras uttagning, Eesti Laul, och på en mindre scen och med annan show tyckte jag faktiskt att den var riktigt bra. Skriven av Stig Rästa, dessutom. Estlands svar på Tomas G:son, fast mycket sötare.

Nu när det blir Estlands-fritt i finalen tycker jag att det kan vara på sin plats att hylla fem andra estniska bidrag till Eurovision genom åren. Fem sånger som mitt hjärta klappat lite extra för, men som du antagligen knappt kommer ihåg eller ens har hört (för ingen av dem har någonsin spelats på svensk radio). Av fem är fyra på estniska dessutom. De är helt enkelt lite, lite bättre när de sjunger på sitt modersmål.

5. Koit Toome – Mere lapsed (1998)

Klassisk 90-tals balad med upptempovibbar. Kom på 12:e plats i Brighton 1998. Titelt betyder Havsbarn och texten handlar om en resa över havet. Jag minns inte sången från Eurovision Song Contest, men gillar den starkt.

4. Birgit Õigemeel – Et uus saaks alguse (2013)

Till Eurovision Song Contest i Malmö 2013 skickade Estland Birgit Õigemeel med sången Et uus saaks alguse (Det kan bli en ny start). En trallvänlig historia med stämnigsfull pianoslinga. Tyvärr valde Birgit att förenkla låten något i livsframträdandet, i jämförelse med den inspelade versionen, för att vara säker på att inte missa de höga tonerna i sticket.

En favorit som jag inte kan låta bli att sjunga med i så fort den dyker upp i min spellista.

3. Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday (2015)

Stig Rästa är ett musikaliskt underbarn som har deltagit i ungefär hur många uttagningar som helst och dessutom skrivit säkert hälften av alla estniska bidrag. 2015 vann han äntligen Eesti Laul tillsammans med Elina Born och fick representera Estland i Wien. Antagligen det närmaste en internationell hit som Estland har kommit på 2010-talet.

2. Ott Lepland – Kuula (2012)

Ott Lepland vann estniska varianten av Talang (eller var det Idol?) och blev en superstjärna i hemlandet. Sången är en riktigt favoritlåt för mig, men tyvärr så valde man att skriva om den finstämda sången och lägga in en helt annan upptakt till refrängen i versionen som framfördes i Eurovision Song Contest i Baku. Det förstörde hela stämningen, enligt mig.

1. Urban Symphony – Rändajad (2009)

Till Moskva 2009 skickade Estland tjejgruppen Urban Symphony som fångade mitt hjärta med sin blandning av klassiskt, elektro och pop. Sångerskan Sandra Nurmsalu är ungefär det snyggaste som någonsin framträtt i Eurovision Song Contest och sången är urvacker. En riktigt höjdare! Kom på 6:e plats i finalen, men borde lätt ha vunnit över pajasen Alexander Rybak från Norge…


Translation: This week it’s Eurovision Song Contest in Stockholm and I’m so excited! Estonia didn’t make it to the finale though, but I’m compensationg by ranking my five favorite Estonian Eurovision Song Contest songs of all time.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/05/12/eurovision-song-contest-2016-del-1/

Kommentera

Your email address will not be published.