Nationaldagen: Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land

Idag är det nationaldagen och en extra ledig dag för många av oss! Dessvärre inte för mig, handeln sover aldrig! Som medlem i musikkår innebär dessutom i princip varenda helgdag på våren att det är uniform på, noter fram och påselning av instrument som gäller. I år var inget undantag. Och medan vi stod där; uppställda, spelredo, beskådade, så funderade jag över varför vi svenskar är så fruktansvärt dåliga på att fira och vara stolta över vårt land.

Nationaldagen, den dag som i exempelvis mitt hemland Estland är en dag av stolthet och glödande kärlek och ömhet för fosterlandet är här i Sverige en avslagen dag där några pensionärer tafatt viftar med svenska flaggor, någon obekväm medelålders kvinna skruvar på sig i sin folkdräkt och ett par barn tultar runt med ansiktsmålningar av svenska flaggan i ansiktet.nationaldagen

Vi har så mycket att vara stolta över i Sverige: århundraden av fred, relativ jämställdhet, social trygghet, vi är en av världens mest demokratiska nationer och vi är ett land som tar emot och hjälper fler människor på flykt än majoriteten av de andra länderna i världen. Varför kan vi inte visa det? Varför kan vi inte vara stolta?

Det har skrivits så mycket vackert om Sverige, ord som idag bara mumlas fram eller som helt glöms bort. Jag vill att vi ska stå där på nationaldagen, svänga med våra flaggor och på riktigt hylla vårt land. Låt oss damma av Kungssången av Strandberg:

Ur svenska hjärtans djup en gång
en samfälld och en enkel sång,
som går till kungen fram!

Låt oss damma av Louise Ahléns tillägg till Nationalsången från 1910:

Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land,
Dig trohet till döden vill jag svära.
Din rätt skall jag värna med håg och med hand,
Din fana, högt den bragderika bära.

Med Gud skall jag kämpa för hem och för härd,
för Sverige, den kära fosterjorden.
Jag byter Dig ej mot allt i en värld
Nej, jag vill leva jag vill dö i Norden!

Och om dessa känns för nationalistiska, för präktiga och gammalmodiga. Låt oss då i alla fall sjunga några strofer ur Sverige av Jocke Berg (och Kent):

Sverige, Sverige älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/06/06/nationaldagen2016/

Kommentera

Your email address will not be published.