Favoritpoddar 2016

Sommaren är här och vad passar bättre än att sträcklyssna på favoritpoddar? Perfekt i hängmattan, på kvällspromenaden eller i bilen på väg mot spännande semesterdestinationer. Jag slukar podd efter podd på sommaren. Mest medan jag springer runt och pysslar, sitter på golvet och syr eller promenerar i ljumma sommarkvällar. Spännande, intressant – men gärna lättlyssnat och inte totalt uppmärksamhetskrävande är ledord som jag gillar när det kommer till podcasts.

Nedan är ett par av mina favoritpoddar. Vissa sänds precis just nu, andra är gamla, men finns tillgängliga i arkiv. Samtliga är värda att låna ett öra till, om du inte redan har gjort det.

True crime

Rättegångspodden

Sveriges bästa true crime-podd. Genialisk podcast där autentiskt material från rättegångar klippts ihop till spännande skildringar av några av Sveriges mest uppmärksammade brottsfall. Helt beroendeframkallande!

Spår

En journalistiskt vinklad variant av Rättegångspodden. Varje säsong följer ett svenskt brottsfall. Intressant, välgjort och med varning för cliffhangers och avslöjanden.

Samtal

Beijer och Broströms bryderier

Sandra Beijer och Gustav Broström pratar om allt som är viktigt i livet: kompisar, kärlek, musik, växter med mera. I varje program behandlas ett ämne på ett lättsamt och hjärtligt sätt. Förbered dig på mängder av anekdoter, tips och allmän mysfeeling.

Proust & Prosecco

Emily Dahl och hennes kompis Leo för ett filosofiskt samtal utifrån frågorna i Proust questionnaire. Samtidigt som de dricker prosecco. Intellektuellt, kul och varmt. Man vill bara vara deras kompis.

Ämnesinriktade poddar

Snedtänkt med Kalle Lind

Sveriges Radio-producerad podd där Kalle Lind och gäster behandlar ämnen som är så smala så att ingen annan podd vill ta upp dem. Något ojämn. Vissa avsnitt är geniala, andra intetsägande. Välgjort och nördigt om ämnen som du inte ens trodde att någon var intresserad av.

Vegopodden

Nyproducerad podcast om veganmat med Vegomagasinets Mattias Kristiansson och Kitty Störby Jutbring. Har ännu bara släppt ett avsnitt, men jag har stora förhoppningar. Det är omöjligt att inte tycka om Mattias Kristiansson.

Husmorsskolan med UnderbaraClara

Äldre Sveriges Radio-program där Clara Lidström pysslar och pratar om att leva ekologiskt och miljövänligt. Får mig att drömma om att flytta ut på landet och bli en äkta pysseltant. Jag är för övrigt löjligt svag för illustrerande ljudeffekter i radio. Tror att det beror på att jag spenderade alldeles för många timmar med att hitta och spela in sådana när jag läste radioinriktning på gymnasiet.

Dokumentärer & berättelser

Sommar & Vinter i P1

Alla poddars urmoder, trots att det inte ens är en podd. Kräver ingen närmare presentation. Sommar i P1 är antagligen en av de bästa sakerna med sommaren. I år ser jag fram emot program av Lars Ulrich, Bianca & Tiffany Kronlöf, Maj Sjöwall, Magnus Uggla och Silvana Imam. Plus alla som jag aldrig har hört talas om (men som alltid brukar vara bäst…)

P3 Dokumentär

Inte heller en riktig podd, men en evig källa till kunskap. Perfekt när man har mycket tid att slå ihjäl, exempelvis under en lång resa. Välgjorda dokumentärer om ämnen som passar alla.


Translation: Here are my favorite swedish podcasts at the moment.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/06/21/favoritpoddar/

1 ping

  1. […] Det sköna med YouTube är att det verkligen finns utrymme för att bejaka alla sina små, udda intressen. På YouTube verkar det inte finnas någon gräns för hur smalt ett ämne är, allt finns representerat. Med det sagt passar jag nu på att släppa alla hämningar och visa upp mitt inersta väsen. Detta gillar jag att kolla på (och ungefär här tog jag all prestige och alla försök att upprätthålla bilden av mig själv som en värdig och intellektuell person och slängde ut dem genom fönstret). Och för den som inte helt tappar tron på min smak (eller som kanske till och med, i hemlighet, gillar ungefär samma saker) så har jag tidigare listat mina favoritpoddar. […]

Kommentera

Your email address will not be published.