Midsommar

Även om jag inte firar klassisk svensk midsommar med sill, gräslök och potatis så har jag njutit ohämmat av att vara långledig. Trots att jag inte känner mig delaktig i de svenska traditionerna så går det inte riktigt att låta bli att skapa en egen tradition, ett eget firande.

Võidpüha

I Estland firas också midsommar, även om traditionerna är helt annorlunda än här. Deras firande började redan på torsdagen med võidpüha, fredsdagen. Det estniska frihetskriget tog slut 23:e juni 1919 och dagen ses som en viktig del i Estlands väg till ett fritt, demokratiskt samhälle. Mitt midsommarfirande fick börja med võidpüha. I torsdagskväll satt jag och kollade på võidpühaparaden från Võru på ETV. Fullt med militärer, orkestrar och en eldceremoni där presidenten tände eldar som sedan används för att tända de traditionella midsommareldarna i landets regioner.

1

Midsommarafton

På midsommarafton var jag kattvakt. Tog min lånade bil och körde ut på landet för att sällskapa med en kelsugen norsk skogkatt vid namn Cajsa. Vi satt ute i trädgården och spanade på den självgående gräsklipparen Nisse som långsamt plöjde sig igenom grästuva efter grästuva. Sedan passade jag på att plundra trädgårdslandet på sallad, fläder, rabarber och grönkål.

4

Tillbaka i lägenheten i stan lät jag en liten del av svensk tradition influera mig: jag bakade jordgubbstårta. Sockerkaksbottnar, hemmagjord limecurd, tjock vispad grädde och ett berg av jordgubbar. Kunde inte hålla mig till kvällen utan åt resterna från baket tillsammans med en kopp starkt svart kaffe.

3

På kvällen kom Joakim över och jag bjöd på drinkar och rosé. Det är fint att ha vänner med utländskt påbrå att luta sig mot när alla infödda kompisar är upptagna med familjetraditioner. Vi lagade potatissallad och stekte halloumiost. Åt, drack och pratade. Avslutade med en lång promenad i den ljusa sommarnatten innan vi smög tillbaka hem till mig och åt tårta och drack kaffe.

2

Resterande dagar av helgen har jag försökt prioritera nöje framför nytta. Lyssnat på sommarprat, gjort flädersaft, pussa på mjuk kattpäls, planterat om blommor och sett alldeles för många avsnitt av Lost.


Translation: It’s been midsummer in Sweden this weekend. Since I my family isn’t swedish I feel a little lost in the swedish celebration, so I made my own tradition. Started by matchning the estonian võidpüha parade and then made strawberry cake, ate a lot of good food and hade a nice time.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/06/27/midsommar/

Kommentera

Your email address will not be published.