Boktips: Jag heter inte Miriam

Jag har haft en seg bokvår. Harvat mig igenom långdragna, sega böcker som visserligen varit intressanta, men inte direkt uppmuntrande till streckläsning. Tack och lov snubblade jag över Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson på biblioteket och älskade den. Stort boktips, alltså!

Jag heter inte Miriam

Miriam Goldberg kommer till Sverige med de vita bussarna 1945. Hon är en av de överlevande judiska kvinnorna från koncentrationslägret Ravensbrück och dessförinnan Auschwitz. I Sverige finner hon sig snabbt till rätta, först hos en vänlig dam i Jönköping och sedan som hemmafru med man och familj i Nässjö. Hon lever ett till ytan normalt liv, trots de hemska minnen hon bär i bagaget. På sin 85-års dag kan Miriam dock inte längre hålla sin allra största hemlighet inom sig. Inför sina släktingar säger hon plötsligt ”Jag heter inte Miriam”. Familjen misstänker att hon blivit dement, men för sin sondotter Camilla anförtror Miriam motvilligt sin historia. Hon är en del av de mest föraktade människorna på jorden. Judinnan Miriam är egentligen född som zigenaren Malika…

Boken handlar om romernas situation under, innan och efter förintelsen. En folkgrupp som hatas av alla och inte är välkomna någonstans. Samtidigt berättar den historien om en stark kvinna. Miriam kämpade för sitt liv, tillsammans med andra starka kvinnor, för att överleva mödorna i nazisternas koncentrationsläger. Men till skillnad från judinnorna slutade Miriams kamp inte vid ankomsten till Sverige. Under resten av sitt liv har hon förtryck och gömt sin sanna, romska identitet.


Translation: I’ve read the book Jag heter inte Miriam (My name is not Miriam) by the swedish author Majgull Axelsson. I highly recommend it!

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/07/14/boktips-jag-heter-inte-miriam/

Kommentera

Your email address will not be published.