Ett estniskt paket med mönster från Muhu

Jag har namnsdag idag och dagen till ära landade ett efterlängtat paket från Estland i min brevlåda. När jag startade den här bloggen hade jag många funderingar om vad den skulle handla om, men handarbete var definitivt inte ett av de alternativen jag övervägde. Just nu är jag inne i en otroligt händig period och syr, broderar och pysslar ungefär varje ledig stund. Så ni får stå ut med mitt totala spammande av inlägg relaterade till handarbete. I dagarna har jag exempelvis broderat korsstygn för första gången på 15 år och nu hamstrar jag roliga mönster att brodera efter.estniska mönster

Men åter till paketet: först packade jag upp boken Estonian Knitting – Traditions and Techniques av Anu Pink, Siiri Reimann och Kristi Jõeste.estniska mönster

Som namnet avslöjar så innehåller den massvis av estniska sticktekniker och över 200 mönster på allt från vantar till huvudbonader. Jag är uppvuxen med estniska ullvantar och mössor. Farmor och farfar köpte alltid mängder av plagg från en gammal rysk gumma som stod i ett hörn i gamla stan i Tallinn och jag är numera inte bättre själv. Så fort jag är i Tallinn måste jag fylla halva resväskan med dubbelstickade vantar i fantasifulla färger och mönster.estniska mönster

Den andra boken i paketet var Meite Muhu Mustrid (den finns även i engelsk utgåva och heter då Design & Patterns från Muhu Island. A Needlework Tradition from Estonia – men tyvärr verkar den vara slutsåld från förlaget) och är skriven av Anu Kabur, Anu Pink och Mai Meriste. Muhu, eller Moon, som är det officiella svenska namnet, är en ö på Estlands västkust som är känd för sitt hantverk och sina färgstarka mönster.

estniska mönster

Den här boken är en riktig tegelsten och innehåller allt från stickning, broderi och sömnad. Massor av mönster, massor av färggranna bilder och häftiga mönster. Är du haj på att sticka tror jag inte att det är några problem alls att tolka instruktionerna i boken, även om texten är på estniska. Annars kan jag rekommendera den som inspirationskälla och dregelobjekt för alla mönster- och färgälskare.estniska mönster

Förutom starka mönster och intressanta färgkombinationer finns också sirliga brodyrer att brodera på allt från skjortkragar till dukar och täcken…estniska mönster

estniska mönster

… och traditionella blommönster. Som tagna ur garderoben på en rysk babusjka (eller estnisk bondmora).estniska mönster

Den sista boken i paketet är ett komplement till Meite Muhu mustrid och heter Muhu Linnud (Moons fåglar).estniska mönster

Just fåglar är nämligen något mycket karaktäristiskt för Moons mönster. De finns i alla storlekar, former och färger. Ibland som huvudpersoner i mönstret, ibland som undanskymda bifigurer.estniska mönster

Alla tre böckerna kommer direkt från förlaget: Saara Kirjastus i Türi i Estland. De har en internationell webbshop och skickar över hela Europa. Förutom böcker finns även de material och verktyg du behöver för att komma igång med ditt estniska hantverk.


Translation: Today I got a package with three books with estonian patterns and needlework techniques: Estonian Knitting by Pink, Reimann & Jõeste, Meite Muhu Mustrid by Kabur, Pink & Meriste and Muhu Linnud.

I bought them all from Saara Kirjastus in Türi, Estonia.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/08/02/ett-estniskt-paket-med-monster-fran-muhu/

Kommentera

Your email address will not be published.