Riga, dag 2 – En dag i Mezapark

Väderprognosen för vår vistelse i Riga var inte lovande. Regn i mängder var väntat i princip varje dag. På fredagen grydde dock dagen med sol och värme och vi slog till på en dag av utomhusaktiviteter. Åt frukost tillsammans med halva Ryssland (det bodde bara ryssar på vårt hotell under hela vistelsen) och kastade oss på 11:ans spårvagn mot slutstationen Mezapark.riga

Mezapark betyder Skogsparken och det är en enorm park i nordöstra Riga. Förutom klassiska promenadstråk finns det banor för allehanda utomhusaktiviteter: rollerblades, cykel, BMX, äventyrsbana, frisbeegolf, minigolf etc. Vi nöjde oss dock med en enkel promenad.riga

Jag ville nämligen hemskt gärna slänga ett öga på Liela estrade (sångarefälten). Den sjungande revolutionen som frigjorde Estland från Sovjetunionen pågick även i Lettland och Litauen och folk samlades i mängder på sångarefält runt om i Baltikum för att sjunga nationalistiska sånger och kräva frihet. Precis som i Estland hålls numera en sångarefestival här vart fjärde år och till Rigas festival kommer ca 30 000 sångare för att uppträda.riga

Vi promenerade vidare och kom till en badplats vid sjön Kisezers. Det var alldeles för kallt för ett dopp, men mängder av letter hade ändå samlats vid stranden för att fiska och dricka öl på det provisoriska caféet vid strandkanten.
riga

Innan vi återvände till centrum spenderade vi ett par timmar på Rigas zoo som ligger i utkanten av Mezapark. Jag är alltid lite kluven till det där med zoon, speciellt i Östeuropa eftersom djurens levnadsvillkor inte alltid är de bästa. Tack och lov bestod större delen av Rigas zoo av tamdjur som getter, kor, hönor och katter. Riktigt illa berörd blev jag dock av brunbjörnen som uppvisade extremt stereotypt beteende och stod och vaggade mot en vägg och tuggade fradga. Tilläggas bör att björnen fram till för ett år sedan hade levt 21 år av fångenskap i en liten bur hos en privatperson. Numera befann den sig under rehabilitering på zoo där den gradvis anpassades till en naturligare och mer berikad miljö. Fint, men kunde den inte fått rehabilitera sig ifred? Behövde den ha en hop gloende småbarn som stirrade på den under hela återhämtningsfasen…?riga

Innan vi lämnade Mezapark köpte vi rårakor med smetana och rödlök i ett litet stånd i parken. Åt, pratade och såg på barnfamiljer som snörde på sig inlines och hyrde cyklar för glatta livet. Sedan tog vi spårvagnen tillbaka till centrum och Gamla stan.

Planen var att hinna med ett museum innan de började stänga. Vi valde Krigsmuseet (Kara Muzejs) som ligger i det så kallade Pulvertornis på Smilsu i Gamla stan. Själva tornet är från 1300-talet, men förstördes av svenskarna 1621. Tornet återuppbyggdes sedan med 2,5 meter tjocka murar. Under åren har det fungerat som både skattkammare och försvarspost men är numera hem till Krigsmuseet.

Utställningen på museet är gratis (som många museum i Riga) och handlar om Lettlands många erövrare: svenskar, ryssar, polacker, tyskar osv. Här finns utställningar om allt från Rigas uppkomst till kampen om självständighet från Sovjetunionen på 1980-talet.


Translation: Day two in Riga was the only sunny day of our vacation and we spent in i Mezapark (Forest Park). Watched the song festival grounds, took a walk and went to zoo. Then went back to the city to visit the War Museum in the Powder Tower from 14th century.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/08/24/riga-dag-2-en-dag-mezapark/

1 ping

  1. […] har blivit något av en tradition att besöka zoon på våra semestrar (har tidigare skrivit om Riga, Budapest och Tallinn). Egentligen är det ironiskt då jag personligen är helt emot idén att […]

Kommentera

Your email address will not be published.