Riga, dag 3 – Centralmarknaden, KGB och gourmetburgare

Vår lördag i Riga grydde med regn i luften. Vi tog trådbussen (åh, östkänslan av att åka trådbuss – kan inte få nog!) ner till järnvägsstationen. Dagens första regnskur slog till och istället för att gå direkt till centralmarknaden som vi tänkt så tog vi skydd inne på Stockmann, som är Rigas svar på NK. Parfymer och märkeskläder fångades oss bara flyktigt, men i delikatessen på nedervåningen gick vi länge och kollade på lettisk choklad, vackra bröd och färska frukter.riga

När regnet lagt sig tog vi oss under järnvägen och ned till Centraltirgus (centralmarknaden). Marknaden hålls dagligen i fyra jättestora zeppelinarhangarer från 1930-talet. Varje hangar har ett tema som kött, mejeri eller frukt. När marknaden öppnade på 30-talet var den en av de största och mest moderna i världen.

riga

Även utanför hangarerna finns det mängder av marknadsstånd där gamla gubbar och gummor säljer den ena varan mer obskyr än den andra. Äldre damer trängs med turister och kampen om den billigaste sjalen och den färskaste frukten pågår konstant. Fruktstånd och små prylbodar varvas med små fik där kvinnor bakar bröd och männen dricker kaffe och röker ryska cigaretter.

riga

Efter marknaden promenerade vi mot Gamla stan och bastiljonsparken. Det var stadsfestival på gång och det anordnades diverse aktiviteter i centrum, även om vi aldrig blev helt kloka över programmet. På bilden pågår någon form av OS-hyllning och ett fyramannaband spelade brasiliansk musik och ackompanjerades av lättklädda kvinnor som dansade salsa.
riga

Eftersom det var uppehåll strosade vi vidare till Alberta iela som är en gatan full av hus i art nouveau-stil och en riktig turistmagnet. Vi hann inte gå en lång stund innan regnet kom tillbaka. Hungriga och våta sökte vi skydd på en restaurang och beställde mackor med gravad lax, pommes frites och rhode island-sås.
riga

Regnet fortsatte att falla hela eftermiddagen (bilderna är egentligen från dagen efter, då vi gick förbi samma ställen igen…) och vi slog fast att museum nog var den enda lösningen. Närmast låg KGB-museet på Brivibas 61 (det blåa huset till höger).riga

Under Sovjettiden var huset högkvarter för KGB och det var genom dörren på hörnet som alla människor som hade ärenden till KGB gick in. Ängsliga personer som kallats till förhör blandades här med förtvivlade släktingar som sökte information om sina försvunna familjemedlemmar. Idag är byggnaden ett museum och har bland annat en utställning om de grymma dåd som KGB utförde i Riga (innefattande bland annat tortyr, systematiska mord, deportation och andra förnedrande aktiviteter på äkta KGB-manér). Stora delar av inredningen är fortfarande intakt och det går att gå en guidad tur i de fruktade fängelsecellerna i källaren.riga

Man blir alltid lite spak efter att än en gång ha blivit påmind om vilka hemska metoder Sovjetunionen använde sig av för att kuva ”sitt” folk. Eftersom regnandet inte ville ge sig spenderade vi en bra stund på ett lokalt kafé där kaffet kostade under en euro och bakverken var ännu billigare.

På kvällen när regnet gett med sig en smula beslutade vi oss för att besöka Street Burgers på Blaumana 10. Stället är känt för att ha Rigas bästa hamburgare och vi var nyfikna på att spana in utbudet. Lyckan var stor när det visade sig att de inte bara hade ett, utan flera vegetariska alternativ (vegovågen har inte riktigt nått över Östersjön än…) och jag beställde med glädje in en riktigt mumsig portabellaburgare med underbar vitlöksmajonäs. Till det husets egna öl.


Translation: Our third day in Riga was rainy, but we still managed to visit the Central Market and Alberta Iela. In the afternoon we went to the KGB museum, had coffee at a local cafe and ate the best burgers ever at Street Burgers on Blaumana 10.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/08/27/riga-dag-3-centralmarknaden-kgb-och-gourmetburgare/

Kommentera

Your email address will not be published.