Riga, dag 4 – Etnografiska museet och utsikt över Riga

På söndagen sa väderprognosen att det skulle vara soligt och uppehåll i Riga på förmiddagen så vi begav oss mot ännu ett utflyktsmål. Med buss nr 1 for vi mot Jugla och Lettlands Etnografiska museum (Latvijas etnografiskais brivdabas muzejs) på Brivibas gatve 440.
riga

Museet täcker över 90 hektar mark vid Juglasjöns norra strand. På området finns mängder av hus, väderkvarnar, kyrkor och andra historiska konstruktioner som visar hur livet i Lettland såg ut tidigare. Ett lettiskt Skansen, ungefär.

riga

Vi strosade runt på området ett par timmar. Förutom vackra byggnader var det fullt av aktiviteter och vi såg på kvinnor som stickade, män som arbetade i läder och gummor som grillade lettiska grillspett över öppen eld. Mina favoritbyggnader blev snabbt de olika kyrkorna, som den ortodoxa träkyrkan på bilden. Notera speciellt den fina lilla lökkupolen på taket.

riga

… även denna protestantiska träkyrka var en riktig favorit.riga

Mängder av fina väderkvarnar fanns det också, tyvärr var det inte möjligt att gå in i någon av dem. Jag har annars vackra minnen från Tallinns variant av friluftsmuseum, Rocca al Mare, där en gammal estnisk gumma ägnade nästan en halvtimme åt att försöka förklara hur väderkvarnen fungerade. Hon kunde inte engelska och min estniska var för dålig, men när vi skulle gå därifrån sa någon av oss något på tyska, som det visade sig att hon kunde, och hela tanten lös upp som en sol och pratade med oss en lång stund efteråt.

riga

Vid lunchtid låg det regn i luften igen och vi var utsvultna. Vi tog bussen tillbaka till stan och gick till Big Bad Bagles på Baznicas 8, som vi blivit tipsade om. Restaurangen var ett litet hak i en källare, men med mysiga små bord utanför och hipsters i mängder. Vi slog till på varsin Salmon in New York (cream cheese, rökt lax, röd lök och spenat) och var i himmelriket en lång stund efteråt.

riga

Efter lunch och kaffe gav vi oss in i Gamla Stan igen för att titta på ett par ställen som vi hade missat vid tidigare besök. Blanda annat ville vi se den så kallade svenskporten (Zviedru varti) som byggdes i samband med svenskarnas övertagande av makten i Lettland 1698. Det är också den äldsta besvarade delen av den gamla ringmuren kring staden.

riga

Jag var också nyfiken på att se katthuset, ett hus med katter på taket. Historien säger att mannen som bodde i huset inte fick gå med i ett av stadens gillen och som hämnd satte han upp en katt på sitt tak, vars bak är vänd mot gillets hus. Han fick sedan bli medlem och katten vändes åt andra hållet.riga

Efter vår tur i Gamla Stan hade vi egentligen planerat att promenera ut till TV-tornet, men det var mycket längre än vi hade tänkt och på vägen låg Rigas vetenskapsakademi (Zinatnu Akademija). På 17:e våningen i detta underbara sovjetminne finns en utsiktsplatform på 65 meter höjd.

riga

Vi tog (den läskiga) hissen upp och fick syn på den finaste syn jag kan tänka mig: ett par med en fransk bulldog i släptåg. Den übersöta saken var otrolig nyfiken på mig, men tröttnade sedan och gick runt och åt (och kräktes upp) övergivna cigarettfimpar. Jag funderade på att sno den och ta med den hem.rigaUtsikten över Riga var inte fy skam heller. I söder tronar TV-tornet och ett par broar över Daugava.riga

På den västra stranden syns Lettlands Nationalbibliotek. Bron närmast i bild byggdes under kommunisttiden och kallades tidigare Oktoberbron, men har numera bytt namn till det mer neutrala Järnbron. De fyra zeppelinarhangarerna på östra sidan rymmer Rigas centralmarknaden (där vi var tidigare under veckan) och Gamla stan ligger precis utanför bild på höger sida.


Translation: Our fourth day in Riga was sunny to begin with. We took the bus to Jugla and the Latvian Ethnographic Museum. In the afternoon we had bagels at Big Bad Bagels, strolled around in the Old Town and visited the viewing platform at the Academy of Science.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/08/29/riga-dag-4-etnografiska-museet-och-utsikt-over-riga/

Kommentera

Your email address will not be published.