Riga, dag 6 – Bikernieki Mezs & Vecriga revisited

Sjätte dagen i Riga var vår sista heldag, dagen efter packade vi väskorna, tog bussen till flygplatsen och flög ”hem” till Norge.

Sista dagen hade vi planerat att maxa. Se platser vi inte hunnit med tidigare, köpa souvenirer och presenter till vänner och bekanta och återbesöka ett par platser vi tyckt extra mycket om.Riga

Vi började på Daugavas östra sida. Tog en promenad utefter floden ner mot färjeterminalen för att spana efter stora båtar. Det enda vi stötte på var Rigas absolut fulaste sidor…

Riga

För att liva upp oss rundade vi Gamla Stan på utsidan och tog oss in i Bastionsparken. Naturligtvis började det ösregna ungefär samtidigt. Just ösregn kändes som ett genomgående tema under veckan. Vi fällde upp paraplyn, gömde oss under några träd och lyssnade på en man på trumpet som hade den goda smaken att spela Raindrops keep falling on my head.

Riga

Det klarnade upp så småningom och vi tog oss vidare till Rigas vackrare delar: Vecriga (Gamla Stan). Det var dags för de obligatoriska turistinköpen. Vi har en tradition att alltid köpa lokal sprit eller likör och i Riga heter den inhemska varianten Rigas Melnais balzams (Rigas Svarta Balsam) och är en örtlikör med vodkabas. Efter förra årets tripp till Budapest där jag köpte en stor flaska av deras helt vidriga örtlikör Unicum valde jag att vis av erfarenheten köpa den allra minste flaskan som fanns. Antagligen är den superäcklig (har inte vågat smaka än)… Eftersom vi ändå var i Baltikum fanns det tack och lov möjlighet att köpa Estlands inhemska likör Vana Tallinn också. Den hamstrade vi, eftersom den är löjligt god!

Riga

Förutom alkohol köpte vi även lettisk choklad från Laima och jag envisades med att få gå tillbaka till stickbutiken Hobbywool där vi varit inne en sväng tidigare i veckan. Där frossade jag i underbara handstickade ullsjalar, lettiska vantar och ett roligt ”Knit like a Latvian”-kit som min mamma skulle få som tack för att hon matat min katt. Det innehöll garn och en stickbeskrivning över hur man stickar ett par traditionella lettiska vantar.

onsdag (4)

På kvällen var vi lite rastlösa och planlösa. Fick den strålande idén att vi skulle åka ut till Bikernieki-skogen som vi läst om på Ghetto-museet dagen innan. Genom Google upptäckte vi att det skulle finnas ett minnesmärke där och att det gick busslinjer från hotellet.

Att ta sig dit var betydligt svårare än planerat. Först fastnade bussen i en riktigt skyfall. Det var så enorma mängder vatten på gatorna att all trafik stod stilla. Sedan visade det sig att hållplatsen, som enligt Google skulle heta Kapi, på vår linje hette Bikernieki Mezs (verkar vara en lettisk ovana att namnge exakt samma hållplats med olika namn på olika linjer) så vi åkte förbi och nästa hållplats låg över en kilometer bort. Det var bara att vända och vänta på ny buss tillbaka mot Bikernieki Mezs.

onsdag (3)

Minnesplatsen var i alla fall väl värd besöket (trots att den inte stod med i någon av våra guideböcker). Bikernieki Mezs var en av två platser i Riga som nazisterna använde som avrättningsplats för judar. Det är den största samlingen av massgravar från förintelsen i världen och antalet döda förväntas vara någonstans mellan 30 000 – 47 000 personer.

Minnesplatsen består dels av monumentet på bilden. Stenar är en symbol för döden inom judendomen och på platsen finns ca  4000 stenar.onsdag (2)

Området är gigantiskt på på slingrande stigar mellan träden är massgravar utmärkta med pelare och konstruktioner i betong. Ärligt talat var det en riktigt otäck plats. Något var liksom ”fel” med stämningen på platsen. Speciellt eftersom det nästan var mörkt när vi kom dit och det ena ljudet som hördes var regndroppar som föll på trädens blad. Vi var precis ensamma i hela skogen. Åker ni till Riga kan jag varmt rekommendera denna plats. Det är väl värt besväret att ta sig dit!


Translation: Out last day in Riga we strolled around in Old Town, bought souvenirs and visited the Holocaust Memorial in Bikernieki Mezs.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2016/09/05/riga-dag-6-bikernieki-mezs-vecriga-revisited/

Kommentera

Your email address will not be published.