En dag i Warszawa

Det är lite pinsamt att jag såhär i början på 2018 inte har lyckats berätta klart om 2017 års semester. Kommer ni ens ihåg vad jag hittade på? Äventyret började med två dagar i Berlin innan vi tog tåget mot Polen och Warszawa.warszawaAndra dagen i Warszawa var det varmt! Vi bodde lite utanför stan, i Praga-Polnoc, öster om Wisla. Området var ruffigt, men tryggt och charmigt. Och på hotellet serverade de en utmärkt äggröra och starkt kaffe till frukost.warszawaPraga-Polnoc har länge tillhört ett av Warszawas fattigaste områden, men är numera ett kulturellt centrum och tillhåll för många konstnärer. En omfattande renovering av området pågår, men ännu stöter man ofta på charmiga, men fallfärdiga fasader med rostande balkonger och trasiga fönster på varannan våning. warszawaVår första punkt på dagens agenda var ett museum över Warszawaupproret. Muzeum powstania Warszawskiego ligger på Grzybowska 79 och skildrar den polska motståndsrörelsens öppna kamp mot de ockuperande nazisterna i augusti 1944. Egentligen hade vi tänkt att besöka museet redan dagen innan, men då var köerna så långa att vi gav upp och valde att komma tillbaka dagen efter istället. Utställningen var mycket sevärd och det mesta fanns på engelska. Upp på utsiktsplatsen rekommenderar jag dock ingen höjdrädd att gå. Jag var dum nog att försöka och trodde att jag skulle dö på fläcken när jag insåg att hela plattformen bara hade nätgolv.warszawaVid lunch strosade vi norrut till kulturpalatset eller Palac kultury i nauki som polackerna säger. Denna typ av byggnad ploppade upp lite varstans i sovjetiska huvudstäder under 1950-talet och var officiellt en gåva från Stalin till folket. Lite skämtsamt används ibland uttrycket ”Stalins födelsedagstårta” om dessa byggnader. Året innan besökt jag den något mindre varianten av tårta, Zinatnu Akademija i Riga. Om Rigas variant var liten och mer eller mindre obefolkad av turister så var Palac kultury i nauki desto populärare. Även här var köerna så långa att vi valde att bege oss någon annanstans.warszawaEftersom det var otroligt hett tog vi tunnelbanan söderut till den stora Lazienki-parken. Under trädens skugga strosade vi runt, spanade på ekorrar och beundrade fantasifulla skulpturer.warszawawarszawaPå ett av stängslen kring parken hade en polsk(?) konstnär gjort illustrationer som symboliserade stadsdelar och städer i Polen. Jag blev blixtförälskad i denna duschande ekorre som passande nog representerade Lazienki. Skulle gärna ha denna som print i vardagsrummet.warszawaEftermiddagen hade vi planerat att viga åt fler museum, men alla vi styrde kosan mot var antingen stängda för dagen eller under renovering. På lagom ex-sovjetiskt maner var det också helt omöjligt att hitta till vissa, trots Google Maps i telefonen och vägbeskrivningar på hemsidan. Till slut gav vi upp och släntrade iväg till ett Starbucks för enorma hinkar kaffe och torra bakverk. Sedan tog vi tunnelbanan tillbaka till city för att äntligen bestiga Kulturpalatset.warszawaUtsikten var häpnadsväckande, även för en höjdrädd typ som mig. Platt landskap, en slingrande Wisla och typiska sovjetförorter så långt ögat kunde nå. När vi sett oss mätta på betonghus och parker styrde vi kosan tillbaka till Praga-Polnoc och slank in på en restaurang i ett gammal slakteri för att äta underbar vegetarisk pizza och sippa polskt hantverksöl resten av kvällen.


Translation: I havn’t been able to tell you all about my vaccation yet. Here’s a short version of my second day in Warszaw in august.

Permalänk till denna artikel: http://www.tantcarin.se/2018/01/11/en-dag-i-warszawa/

Kommentera

Your email address will not be published.